Yalın’ın dördüncü prensibi olan çekme sistemi müşteri talebi ile uyumlu şekilde üretimi kontrol etmemize yarayan bir sistemdir. Çekme Sistemi Kanban’lar ve süpermarket vasıtasıyla kurgulanacağı gibi; müşteri taleplerinin çizelgelenmesi ve FIFO sistemleri ile de şekillendirilebilir. Temel olarak Çekme Sistemleri üçe ayrılır.
Süpermarket Çekme Sistemi
Müşteri talebi sevkiyat birimine belirli bir çizelgeleme ile planlama tarafından iletilerek (itme) üretim tetiklenebilir (1). Veya müşteri, direkt olarak bitmiş ürün süpermarketinden tüketim yaparak (çekerek) üretimi tetikleyebilir (2). Müşteri talebinin yönetim şekline bağlı olarak bir önceki prosesin, sevkiyatın verilen plan doğrultusunda tükettiği miktarı yenilemek üzere tetiklendiği (1) veya direkt olarak müşterinin bitmiş ürün süpermarketindeki ürünü yenilemek üzere tetiklendiği (2) sistem süpermarket çekme sistemidir. Sistemin tetiklenmesi çeşitli kanbanlar vasıtasıyla yapılır.
Sıralı Çekme Sistemi
Müşteri talepleri eğer öngörülebilir şekilde ise, planlama departmanının belirli bir sıralama ile müşteri siparişlerini pacemaker (tempo belirleyici) prosesi çizelgeleyerek üretimi tetiklediği sistem sıralı çekme sistemidir. Bu sistem ile süpermarketlerde ürün stoğu tutmaksızın üretim yapmak mümkün olur. Çizelgenin verildiği noktadan (pacemaker) itibaren siparişi tetikleyen (çekmenin yeniden başladığı) noktaya kadar tüm prosesler boyunca FIFO uygulanarak ürün akışı sağlanmalıdır (3,4).
Karma Sistem
Ürün talepleri doğrultusunda süpermarket çekme sistemi ile sıralı çekme sisteminin birarada yürüdüğü sistemler karma sistem olarak adlandırılır. Karma sistemde ürün grupları bazında bir ayırım yapılarak (5) ilerlenebileceği gibi tek bir ürün grubunda karma şekilde sistemin akışını kurgulamak (6,7) da mümkündür.