2003 yılından beri her iki yılda bir olmak üzere Yalın Enstitü tarafından organize edilen Yalın Zirve‘nin yedincisi İstanbul’da düzenlendi. 7-8 Aralık tarihlerinde 600’e yakın üzerinde katılımcı ve 140’ın üzerinde firmanın katıldığı etkinlikte konuşmacılar Yalın Yolculuklarından hikaye ve deneyimlerini paylaştılar. 2 gün süren zirve boyunca workshop’lar, Yalın’ın duayeni yabancı konuşmacının bulunduğu paneller ve birçok farklı uygulama örneğini barındıran paralel oturumlar “Yalın Düşünce’de Yeni Ufuklar” temasının hakkını fazlasıyla vermiş oldu.
Bana da bu güzel etkinlik ile ilgili izlenimlerimi sizinle paylaşmak kaldı.
USTALARDAN FARKLI KONULAR
Yalın Enstitü Başkanı Yalçın İpbüken’in açılış konuşması ile başlayan etkinliğin ilk konuşmacısı Yalın Düşünce kitabının da yazarlarından biri olan Daniel T. Jones‘tu. Dijital Çağ’a Hazırlanmak konulu konuşması ile Yalın’ın değişen jenerasyon ve teknoloji ile uyumlu bir şekilde kendini yenilemesi gerektiğini anlatan Jones, Yalın Dönüşüm için gerekenin insan ve teknolojinin uyumu olduğunu belirtti.
İkinci günün ustası da TEC (Toyota Engineering Corporation)’dan Toshio Horikiri idi. Klasik Japon üslubu ile temel konuları sakin ve geleneksel şekilde anlatmasına rağmen bizlere bambaşka bir bakış açısı kazandırmayı başardı. Yalın Dönüşüm’de motivasyonun, kişilik ve yeteneklerden çok daha fazla önem arzettiğini belirten Horikiri, görsel yönetim ile üretim dışı alanlarda (örneğin Japon yazılım firmalarında) nasıl farklılık yarattıklarından bahsetti.
WORKSHOP’LAR
Benim de birinde facilitator diğerinde ise yönetici olduğum toplam 4 workshop’a ilgi büyüktü. Otonom Bakım‘dan kısa bir uygulama örneği sunduğum simülasyon workshop’ında birçok farklı firmadan katılımcı ile hem Otonom Bakım konusundaki deneyimleri paylaştık hem de workshop ile Otonom Bakım’ı etkin öğrenmenin yollarını hep birlikte aradık. Birinde Facilitator olduğum diğer workshop’lar ise Yalın Yeni Girişim üzerineydi. Mavi Okyanus Tuvali oluşturma ve Değer Konumlama üzerinden inceliklerin anlatıldığı bu iki workshop Yalın’ın üretim-hizmet dışında yeni iş fikirleri olan kişiler için de önemli bir kaldıraç olabileceğini bize gösterdi. Bir diğer workshop da model bir fabrika üzerinden benim de yıllardır eğitimini verdiğim, simülasyonunu düzenlediğim “Hat Dengeleme” ve Yamazumi konusunu ele aldı.
PARALEL OTURUMLAR
Bu zirve’de paralel oturumlar hem sayısı artarak hem de konsept oluşturarak büyük değişiklik ve farklılık yarattı. Hizmet sektöründe Yalın, Tarım ve Hayvancılıkta Yalın, sağlıkta Yalın, kümelenme çalışmalarında Yalın gibi farklı sektör uygulamalarını barındıran paralel oturumlar gerçekten ilgi çekiciydi.
İkinci günde moderatörlüğünü yaptığım farklı sektör uygulamaları oturumunda; Proje lideri olarak görev aldığım Dostel Makina Yalın Dönüşüm ekibi ile birlikte hazırladığımız Değer Akış Maliyetleme (VSC) çalışmaları; bugüne kadar hiçbir etkinlikte bu kadar detaylı bir şekilde incelenmemiş “Yalın’ın kesin ve doğru maliyet kazanımlarını gösteren Yalın maliyet muhasebesi” metodolojisinin inceliklerini anlattı. Yine aynı şekilde Proje liderliğini yürüttüğüm ve geçtiğimiz Ekim ayında Yılın Kaizen ödülünü alan Seçil Kauçuk‘un Sıfır Arıza Kaizen çalışması ve danışman ekibinde yer aldığım EFI Otomotiv‘in LCA (Düşük Maliyetli Otomasyon) sunumu da büyük ilgi çeken konular arasındaydı.
Bir enteresan sunum da Çorum Tarımsal Gıda İşleme Makinaları kümesinden Dura Makina Yönetim Kurulu Başkanı Macit Çubuk‘tan geldi. Alkışlar ve kahkahalar eşliğinde geçen paylaşımda Macit Bey Yalın’ın özünü benimsemiş ve hep söylediğim bu işin ruhunu yaşayan biri olarak Yalın Dönüşüm maceralarını kendine has üslubuyla anlattı.
BİR SONRAKİ 2017’DE
Yazının başında da belirttiğim gibi 2 yılda düzenlediğimiz Yalın Zirve’nin gelecek programı 2017 Aralık ayında olacak. Her geçen zirve büyüyen katılımcı ve firma kitlesi ile giderek güçlenen bu organizasyon; hem başarılı Yalın Uygulamaların paylaşıldığı; hem yepyeni arayışların yeni araştırma konularının anlatıldığı hem de “bizim sektörde bu iş hiç olmaz” diyenlerin iman tazelediği motivasyonel bir buluşma noktası.
2017’de görüşmek dileğiyle
Can Yükselen
*Bu vesileyle başta organizasyon direktörümüz Buket Kanber, Yalın Enstitü merkez ofisteki tüm arkadaşlarım ve projelerini yürütmekte olduğum Yalın Dönüşüm ekipleri olmak üzere bu etkinliğin oluşmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.