Hiç yeni bir video değil, izlediğinizde siz de bana hak vereceksiniz; görüntüler 80’li yıllardan gelen bir VHS kaydı muhtemelen; ama bilgiler hala taptaze. Zamanında TRT’de yayınlanmış bir belgesel olmalı ki dublaj sahibinin sesi hiç mi hiç yabancı değil.
“Japonya’nın otomotiv endüstrisi devleri öldürdü, bütün dünya Japonların yeni denemekte olduğu arabaları yenmeye çalışıyor” diye başlıyor 9 dakikalık bu kısa belgesel. Daha ortada dünyanın Japonların bu tarzının arkasında ne gizli olduğunu anlamaya çalıştığı Dünyayı Değiştiren Makina kitabı da Yalın Düşünce kitabı da yok… “Yalın” diye bir kavram bile yok. Tek tük kişinin bildiği TPS var sadece. İşte bu belgesel 9 dakikalık o kısa sürede TPS’in ne olduğunu bize kavratmaya (ya da ancak koklatmaya) çalışıyor.
“Batının imalat saltanatına büyük darbe vuran Japon Otomobil Endüstrisinin hikayesi” olarak nitelendirilen bu belgeselde bitmek bilmeyen gülücükleriyle etrafa neşe saçan; ama aslında mahiyetinde çalışanları tir tir titreten bir mühendis olan Ohno’yu görme fırsatı buluyoruz. Kendisi bize neşeyle İkinci Dünya Savaşı’ndan çıkan Japonya’nın ve Japon Endüstri’sinin videonun çekildiği 80’li yıllara nasıl geldiğini anlatırken; Toyota’daki deneyimlerini bizlerle paylaşıyor. Ne umutsuzluklardan ne başarılara yelken açtığını, Toyota’daki çalışanlarla ne diyaloglara girdiğini bize kahkahalarla aktarıyor.
Neden stok tutmak istemediğini, işin arkasında neyin yattığını, krizlerden nasıl fırsat yarattığını, bu başarıyı yakalamak için nasıl bir hedef belirlediğini, JIT prensibini nasıl kurduğunu, takım lideri yapılanmasını, Kanban kartlarını, Süpermarket‘i, Jidoka‘yı, SMED (Tekli Dakikalarda Kalıp Değiştirme) yöntemini nasıl yarattığını, İsraf kavramını nasıl tanımladığını ondan dinleyelim.
Lafı belgesele bırakmadan önce IMVP (Uluslararası Motor Araçları Programı) nin yaptığı bir araştırmayı sizlerle paylaşmak lazım, Bu çizelge bu belgeselin varlık sebebi aslında. Olayın vehametini ve Japon otomotiv endüstrisinin nasıl bir şahlanışa geçtiğini açıkça ortaya koyuyor.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=muzmu1DEifU]
Belgeselden sonra satır aralarını okumak lazım. Birkaç kere izledikten sonra eğer konu ile ilgili detaylı bilgiye sahipseniz bazı ayrıntılar gerçekten ilgi çekiyor. Önce bu fikir ortaya konduğunda “Sadece bir hayal” olarak görülürken Bir mükemmellik hedefi koyup o yolda adım adım ilerleyerek “Kaizen” fikrinin temellerini atmak gerçekten geniş bir vizyonun ürünü. Krizlerden fırsatlar çıkararak işletme içindeki ataleti yenebilmek ise apayrı bir başarı hikayesi. Sendikal direnişlerin ortadan kalktığı ve herkesin “ortak bir hedefe” odaklandığı bu yolculukta “sadece bir hayal olarak” adlandırılan durumdan; başarısız olmayı hayal etmenin imkansız olduğu bir efsaneye dönüşmüş Toyota. Bugün ise dünyanın en kaliteli ve en çok satan otomobil markalarından biri. Pazar değeri ise bugün Amerikan Otomotiv endüstrisi devi GM’in neredeyse 3 katı. İsteyen bu linkten görebilir.
Toyota’nın sırrı bizim Yalın’da “Değer” olarak anlattığımız müşteri istekleri ile örtüşen otomobilleri üretip, müşterinin istediği zamanda istediği ürünü üretme kabiliyetine erişmekte saklı. Bunun adı da “Çekme“. İzlediğiniz üzere Sürekli Akış ve Değer Akışı kavramları da bu sistemin olmazsa olmazları zaten. Toyota bu sistemi JIT ve Jidoka üzerine kurmuş; Yalın ise 5 temel sütun üzerinden bu düşünce yapısını geliştirmiş.
Hedef ortak gerisi hikaye…
Yukarıdaki grafikten ve izlediğiniz videodan da açıkça anlaşıldığı gibi birşeyler yapmak lazım geldiğini anlayan Amerikalılar, önce Dünyayı Değiştiren Makina’yı yazıp otomotiv endüstrisini uyandırdılar; sonra da Yalın Düşünce ile bu sistemi birçok sektörde yaygınlaştırmaya çalıştılar, sonra Yalın Enstitü’yü Amerika’da kurdular. İşte bu da “Dünyadaki sanayi devriminin başlangıcı olan Yalın Düşünce Sistemi’nin kısa hikayesi” olarak adlandırılabilir.
Yalın Enstitü Türkiye ise bu sanayi devriminde en güçlü halkayı oluşturan enstitülerden biri olarak Türk Sanayisi’ne 10 yıldır hizmet etmektedir.
Sevgiler
CY
2 yorum
Ayrıca bu kadar zor bir adamın güler yüzlü bir lider olduğunu gösteren bir video koymuşsunuz teşekkür ederim.Saygı duyulması gereken dünya çapında ki nadir kişiliklerden..
Bize bunu getiren Yalçın hocamıza teşekkür ediyorum..
Japon öğrencileri kendisinin operatörlere karşı oldukça yumuşak olduğunu;ama mühendislere karşı aslan kesildiğini anlatıyorlar. Ohno’nun gerçek bir fenomen olduğu kesin!