Stok yükünün azaltılması için tedarikçiler ve fabrika arasındaki lojistik yöntemlerinin değiştirilerek malzeme akışının hızlandırılması işine Milkrun adı verilir. Milkrun sayesinde değer akış süresi kısaltılır, hammadde ve bitmiş ürün stok devir hızı artırılır.
Milkrun ismi, süt dağıtımına giden sütçünün boş şişeleri alıp yerine yeni şişeleri koyması ve bunu her bir ev için ayrı ayrı seferlerde değil; tek bir rotada birçok eve süt dağıtım/boşları toplama hizmeti yaparak organize etmesinden ileri gelir. Aynı, mahalleye yapılan süt dağıtım/boşları toplama hizmeti gibi nakliye araçları da birden fazla tedarikçiye uğrayıp boş kasaları geri bıraktıktan sonra alması gereken malzemeleri/hammaddeleri araca yükler ve ana fabrikaya geri dönerler
Milkrun Nasıl Uygulanır?
Tedarikçiler ve ana fabrika arasındaki malzeme akışı yönetiminde, sevkiyat büyüklüklerini belirleyen ana faktör, nakliye araçlarının taşıma kapasitesidir. Milkrun sistemi, aracı parsiyel (parçalı) olarak yükleyerek, nakliye araç kapasitesinin küçültülmesini ve böylece daha sık sefer yapılmasını mümkün kılar.
Örneğin 300 birim kapasiteli bir aracın günde 50 birim malzeme tüketen bir işletmeye hizmet vermesi için 6 günlük (300/50) talebin oluşmasını beklemesi gerekir. Bu durumda araç, fabrika ve tedarikçi arasında haftalık seferler yaparak çevrimini tamamlamalıdır. Aksi halde araç yükleme etkinliği düşeceği için birim yükleme maliyeti artar. Ancak bunun yerine, nakliye aracı bir tedarikçi yerine 3 farklı tedarikçiden malzemeleri alarak parsiyel yükleme sistemine geçer ve aracın 1/3 kapasitesini ilgili malzeme için rezerve ederse; 2 günlük çevrimler (6*1/3) ile sistemi döndürmek mümkün olur. Böylece depodaki malzeme stok yükü azalacağından stok devir hızı da artacaktır.
Milkrun’da Dikkat Edilmesi Gerekenler
Milkrun sisteminin sağlıklı işletilmesi için fabrikalar arası rotalamanın iyi çalışılması gerekir. Birbirinden çok uzak tedarikçilerle bu sistemi yürütmek nakliye maliyetleri açısından verimsizdir. Milkrun sisteminin kurulması için rota optimizasyonu ve araç içi yükleme optimizasyonunun yapılması gerekmektedir.
Milkrun’un sağlıklı yürütülmesi için bir diğer önkoşul da üretim planındaki düzgünleştirmenin (heijunka) yapılmasıdır. Heijunka sayesinde daha stabil bir üretim planı yapılacağı için hem daha kısa ve sık çevrimler ile malzeme akışını yönetebilmek kolaylaşır; hem de sipariş dalgalanmalarının yaratacağı Kamçı Etkisi ortadan kalkar. Böylece tedarikçi de rutin çevrimler ile milkrun’ı kolayca kurgulayabilir.
Milkrun fabrikalar arası stok yükünün azaltılarak Değer Akış süresinin kısaltılmasını, ve böylece stok devir hızının artırılmasını sağlayıp Değer Akışı‘nın iyileştirilmesini sağlayan etkili bir Yalın araçtır.