3. Yalın’ın Felsefesi ve Yalın Liderlik:
Yalın’ın temellerini Yalın’a Giriş ve Yardımcı Yayınlar ile atıp Yalın Çalışma Kitapları ile biraz araçlara biraz da uygulama örneklerine aşina olduktan sonra; kendi işletmenizde Yalın uygulamalara başladıkça prensipleri ve teknikleri bilmenin Yalın’ı gerçek anlamda hayata geçirmek için pek de yeterli olamayacağının farkına varacaksınız. İşte tam da bunun için daha önce hep bahsettiğim işin “ruhunu üfleme konusu”na değinmek ve biraz da burada ilerlemek gerekiyor. Aşağıda önereceğim yayınlar Yalın Uygulama ve Yalın Dönüşüm başarı hikayelerini anlatırken organizasyonel ve kültürel dönüşüm esnasında yaşanan zorlukları ve bu zorluklarla baş etmek için nelere ihtiyaç olduğunu gözler önüne seriyor. Aynı zamanda gerçek bir Yalın Lider olmak için de etkili bir yol haritası da sunuyor.
1. Japon Yönetim Teknikleri:
Kitapçıda tesadüfen karşılaştığım ve “Japon Yönetim Teknikleri” gibi “Yalın” olmayan; ancak iddialı bir isimle piyasaya çıkmış bu incecik kitabı ilk tavsiyem olarak listenin başına alıyorum. Aynı Toyota Ruhu’nda olduğu gibi içinde Yalın kelimesi bulundurmayan ancak Yalın Felsefe ve Yalın Liderlik’i bu kadar sade bir dille anlatan başka bir kitap daha bulamazsınız. Yıllar önce Yuasa akü fabrikasında Japon Yönetim teknikleri uygulayarak aslında nasıl Yalın Liderlik ve Yönetim Modeli oluşturulduğunu büyük bir zevkle okuyacaksınız. Görsel Yönetim panolarından, Kaizen’e, Personel takdir tanıma ve prim sistemlerinin kurulumundan, Problem Çözme tekniklerine; standardizasyon ve eğitimin öneminden şirket içi disiplin ve adalete kadar birçok temel yönetsel konu başlığını içinde barındıran bir solukta okunacak iyi ve kısa bir başlangıç kitabı.
2. Toyota Tarzı:
Jeff K. Liker’ın Toyota ile ilgili adeta bir kült halini almış bu kitabı Yalın’ın hem yönetsel felsefesini derinden kavrayacağınız hem de Toyota Üretim Sistemi’nin temel taşlarını pekiştireceğiniz gerçek bir yönetim kitabı. Toyota’da kullanılan 14 Temel Yönetim prensibini TPS araçlarının kullanım örnekleri ile pekişmiş halde okuyacağınız bu kitapta Jeff K. Liker Toyota fabrikalarında, Toyota Yöneticileri ile yaptığı uzun görüşmelerden ve Toyota fabrikalarında elde ettiği deneyimlerden damıttığı bilgileri sizlerle paylaşıyor olacak. Bir akademisyen olan Profesör Liker’ın boğucu makale diline asla yer vermediği aksine akıcı ve net bir dille aktardığı bilgiler aklınıza kalıcı şekilde yerleşecek. Yalın Liderlik yolculuğuna adım atmak istiyorsanız muhakkak okumanız gereken bir başucu kitabı.
3. Yalın Dönüşüm:
Polonya’da Yalın Zirve’de kendisi ile tanışma fırsatı bulduğum Art Byrne’ın dilinden harika bir Yalın Liderlik ve Yalın Dönüşüm hikayesi… Art Byrne’ın olmazsa olmaz dediği 4 prensip (Takt, Çekme, Akış, Standart İş) ve bu temel prensipleri kullanarak Wiremold’un efsanevi dönüşümüne nasıl liderlik ettiğini büyük bir zevkle okuyacaksınız. Bir yöneticinin Yalın Dönüşüm’deki rolünü, Yalın’ın finansal kazanımlarının ve önceliklerinin neler olduğunu, bir Yalın Liderin Yalın Dönüşüm yolculuğunda yaşayabileceği muhtemel yol kazaları ve bu kazalarla baş etmenin yollarını ilk ağızdan dinleyeceğiniz bir gerçek bir deneyim metni. Yalın Enstitü’nün “Mal Sahibinin El Kitabı” sloganı ile Türkçeleştirdiği bu kitabın işinize oldukça yarayacağı ise garanti.
4. Liderin Planlama ve Uygulama Kılavuzu:
İlk 3 kitabı bitirdikten sonra uygulama kitaplarındaki kadar keyifli vak’alar üzerinden liderlik yaklaşımını ele alan bir kitap ile devam etmenizi öneriyorum. Liderin Planlama ve Uygulama kılavuzu bir şirkette liderliğin nasıl yapılacağı, şirket yönetiminde hedeflerin nasıl konulacağı, hedef kırılımları ve metriklerden faydalanarak bir şirkete nasıl yön verileceğini örnek diyaloglar ve etkili örnek üzerinden ele alan başarılı bir kitap. İçindeki A3 rapor örnekleri ve çarpıcı görseller ile hem problem çözme (PUKÖ) yaklaşımı ve A3 oluşturmanın inceliklerini öğrenecek hem de doğru ve etkili metrikler sayesinde bir işletmenin doğru liderlik vasılfları ile nasıl yönetilmesi gerektiğinin detaylarını kavramış olacaksınız.
5. Toyota Tarzı Yalın Liderlik:
Toyota’nın Amerikalılara nasıl doğru ve kaliteli araba yapmayı öğrettiklerini öğrenmek ister misiniz? Toyota’nın efsane yöneticilerinden Gary Convis size hem bu süreçte Japonlardan öğrendiği liderlik derslerini anlatacak hem de Toyota Tarzı’ndaki temel ilkeleri yaşanmış örnekler ile pekiştirecek. Jeff Liker’in yalın ve net dilinden birçok satırını notlar alarak ve altını çizerek okuduğum muhteşem bir eser olduğunu söylemek lazım. Aynı zamanda 2010 yılındaki Toyota geri çağırma skandalı, 2011 büyük Japonya depreminden Toyota’nın çıkardığı dersleri de derinden kavrayacaksınız. Toyota geleneği dışından gelip Toyota’da üst düzey bir yönetici olmuş Convis’ten alınacak çok ders var. Gerçek bir Yalın Lider olmak için hangi aşamalardan geçmeniz gerektiğini anlamanın en çarpıcı yollarından biri, bu kitabı dikkatle okumak bana kalırsa…
6. Toyota Kültürü:
Mike Hoseus’un eğitimlerine katılmış biri olarak çok şey öğrendim. Ancak Hoseus’un yazdığı bu kitap gerçekten Toyota’nın kalbini ve oradaki kültürü belki eğitimlerde dinlediğimden daha yoğun bir şekilde ele alıyor. Toyota Kültürü’nü yapılandırılmış bir bina metaforu ile ele alan hoseus insan kaynakları yönetici olarak Toyota’da geçirdiği yıllardan damıttığı tecrübesini bu kitaba sığdırmayı başarmış. Tabii ki kitabın başarısında Jeffrey K. Liker’in etkisi yine yadsınamayacak derecede büyük. Hat Yönetimi ve Lider geliştirme organizasyon yapısından Politikaların Yayılımı ve Hedelerin Yayılımı’na; görsel panolarda takip edilmesi gereken metriklerin ve yapılacak sabah toplantılarının inceliklerinden İnsan Kaynakları yönetiminde ve şirket kültürü oluşturmaya kadar birçok konuyu detayıyla ele alan Toyota Kültürü, aynı kapağında yazdığı gibi “Toyota’nın Ruhu ve Kalbi”ne inebilen nadir kitaplardan.