Yalın Danışman blog sayfasını kurduğum günden bu yana iletişim bölümünden bana en çok sorulan soruların arasında “hangi kitapları okumalıyım?” ve “okumayı hangi sırayla yapmalıyım?” geliyor. Bugüne kadar gelen soruları hep özelden cevaplasam da artık bunun üzerine bir yazı yazmanın zorunluluk haline geldiğini düşünerek size aşağıdaki listeyi hazırladım. Burada yaptığım kategorizasyondaki tüm yayınlar sadece Türkçe kaynakları içeriyor. İlerleyen zamanlarda İngilizce yayın önerilerimin olduğu bir yazı daha kaleme alacağım.
Can Yükselen
Yalın Düşünce ile ilgili kitapları okuma deneyimlerim doğrultusunda 4 kategoriye ayırıyorum:
- Yalın’a Giriş ve Yardımcı Yayınlar
- Yalın Uygulama Kitapları
- Yalın’ın Felsefesi ve Yalın Liderlik
- Yalın’ın Tarihi ve Öncesi
1. Yalın’a Giriş ve Yardımcı Yayınlar:
Bu kategorideki kitaplar Yalın’a hem başlamadan önce hem de yolun çok başında olanlar için okunması gereken kitapları listeliyor. Yalın’ın detaylarına girmeden önce hem temelleri öğrenip hem de sıkılmadan okunabileceğini düşündüğüm 6 tane kitap mevcut.
1.1. Toyota Ruhu:
Taiichi Ohno, çeviren Canan Feyyat
Giriş seviyesinde hemen önerilen ve ilk akla gelen kitap her ne kadar Yalın Düşünce olsa da ben listemin en başına başka bir kitap koyuyorum. Yalın’ın asıl uygulayıcısı olan Toyota’nın efsane baş mühendisi Taiichi Ohno’nun Toyota Ruhu kitabı benim için olabilecek en iyi başlangıç kitabı. “Toyota Production System” orijinal adından Türkçe’ye Toyota’nın Sabancı ortaklığı döneminde çevrilen kitap hem oldukça sade bir dille TPS’in (Toyota Üretim Sistemi) temellerini ele alıyor hem de Toyota kültürü tarihi ve pek tabii Japonya ile ilgili etkileyici bilgiler edinmenizi sağlıyor. Toyota Üretim Sistemi’nin temel ilkelerinin anlatıldığı kitapta israflar, JIT (Just In Time), Kanban, Jidoka (Otonomasyon), Kaizen (Sürekli Gelişim) gibi TPS Evi’nin temel taşlarını bulabilirsiniz.
1.2. Amaç:
Eliyahu M. Goldratt & Jeff Cox, çeviren Ayşe Bilge Dicleli
Giriş seviyesinde okunabilecek bir diğer kitap Yalın’ı direkt ele almasa da yardımcı bir yayın olarak endüstri mühendisliği bakış açısını size kavratacak ve sistemik olarak düşünmenizi sağlatacak olan Amaç kitabı. Dünyanın en çok satan işletme romanlarından (dikkat ediniz roman!) biri olan bu kitap alanındaki ilk yönetsel roman olması sebebiyle efsane bir eser olma özelliğini taşıyor. TOC (Kısıtlar Teorisi) üzerinden bir fabrikada geçen olayların yanında baş kahramanımızın ailesi ve çocuğu ile yaşadığı zorlukları hikayesel bir dille ele alan bu kitap Yalın’a temel oluşturması ve sistemik bakış kazandırması açısından listemin ilk sıralarındaki yerini alıyor. Adı üzerinden roman olduğu için plajda, kafede istediğiniz her ortamda keyifle okuyacağınız bir kitap olacak.
1.3. Yalın Düşünce:
James P. Womack & Daniel T. Jones, çeviren Oygur Yamak
İlk 2 kitaptan sonra nihayet Yalın Düşünce kitabının biraz teknik biraz akademik diline artık hazır olduğumuzu söyleyebilirim. Daniel Jones ve James P. Womack tarafından Yalın Enstitü’ler kurulmadan önce Yalın’ın otomotiv sektörü dışında da uygulanabileceğinin ve çok da başarılı olabileceğinin güçlü bir ispatı olan bu kitap, Yalın’ın bugün neredeyse tüm uygulayıcıları tarafından ezbere bilinen 5 temel prensibini uygulama örnekleri ile ele alıyor. Yalın araçlara odaklanan TPS Evi’nden ziyade sektörden bağımsız ele alabileceğimiz 5 prensibe dayanan Yalın Düşünce kitabı farklı sektörlerden dünyanın dört bir yanındaki farklı üreticilerin Yalın Başarı hikayelerini ele alan önemli bir başucu kitabı. Ama dediğim gibi öncesinde biraz ısınmakta fayda var; zira direk olarak bu kitap ile başlarsanız canınız sıkılarak Yalın’a erken veda edebilirsiniz.
1.4. Yalın Çözümler:
James P. Womack & Daniel T. Jones, çeviren Saadet Özkal
Yalın Düşünce kitabı dünya çapında oldukça başarılı olunca Yalın’ın temel prensiplerinin üretim dışı sektörlerde uygulanıp uygulamayacağı sorusu ortaya çıktı. İşte bu sorunun cevabı Yalın Çözümler kitabında. Yine Yalın’ın temel prensiplerini ele alan bu kitap, bu sefer imalat yerine üretim öncesi ve sonrasındaki Yalın uygulamaları başarılı bir dille anlatıyor. Sadece üretim destek süreçleri değil; aynı zamanda hizmet, sağlık sektörü gibi uygulama önerileri ile üretim dışında Yalın Uygulamak için benzersiz bir kaynak. İmalat ile direkt temasta olmayıp günlük hayattan kesitler ile Yalın’ı biraz daha yakından tanımak istiyorsanız bu kitap sizin için belki Yalın Düşünce’den de önce okumanız gereken biçilmiş bir kaftan.
1.5. İmalatta Mükemmellik Yolu:
Kiyoshi Suzaki, çeviren Saadet Özkal
İmalat dışı Yalın Uygulamaları anlatan Yalın Çözümler’den sonra İmalata geri dönüp Yalın Teknikler ile tanışmanız için en anlaşılır ve en yerel kitaplardan birini önereceğim şimdi. İmalatta Mükemmellik yolu Kiyoshi Suzaki’nin Japon fabrikalarında başarı elde etmek için kullandığı TPS araçlarını birebir uygulama örnekleri ve detay fotoğraflar ile anlatıyor. Toyota Ruhu’nda Taiichi Ohno’nun temellerini attığı TPS araçlarını biraz daha yakından tanımak adına oldukça etkili bir yayın… Kitabın uygulama örnekleri ile desteklenmiş olması hayal gücünüzü biraz daha genişletip; Yalın Uygulama kitaplarını okumadan önce yapabilecekleriniz için sizi biraz daha cesaretlendirecek.
1.6. Hız:
Jeff Cox & Dee Jacob & Suzan Berglang, çeviren Fezzal Gülfidan
Yukarıda listelenen 5 kitabı okuyup Yalın’a ve Yalın Uygulamalara biraz aşina olduktan sonra bu sefer kafa karıştırıcı bir diğer imalat romanı ile devam edebilirsiniz. Hız, Eliyahu Goldratt’ın Amaç kitabının tamamlayıcısı olduğu iddiasıyla piyasaya çıkmış bir diğer yönetim romanı. Ancak bu sefer sadece TOC (kısıtlar teorisi) değil 6 sigma ve Yalın’dan da bahseden bu kitap eğer Yalın ilkelere ve uygulamalara yeterince aşina değilseniz kafanızı karıştırabilecek bazı bölümler içeriyor. Ama kafa karşıklığı iyidir. Kitabı okuduktan sonra kafanızda oluşan soru işaretleri, bende olduğu gibi Yalın’a imanınız kuvvetli ise, her şeyi biraz daha derinlemesine sorgulama isteğinizi tetikleyebilir. İşte tam da bu yüzden giriş-düşünür seviyesinden orta-uygulayıcı seviyesine geçmek isteyenler için turnusol bir kitap.
2. Yalın Uygulama Kitapları
Yalın’ın biraz tarihini biraz da temel taşlarını öğrenip uygulama örnekleri ile tanıştıktan sonra kafanız da biraz karıştıysa ve halen yeni bir şeyler öğrenme isteğiniz varsa artık 2. Seviyeye gelmişsiniz demektir. Şimdi önereceğim Yalın Enstitü çevirisi olan bu 6 çalışma kitabı, hem işin matematiği ve tekniğini anlamanız; hem de kafanızdaki soru işaretlerini layığıyla gidermeniz için okunması gereken başucu eserleri.
2.1. Görmeyi Öğrenmek
Mike Rother & John Shook, çeviren Ayşe Soydan
Yalın’ın önemli araçlarından biri olan Değer Akış Haritalama (VSM) metodolojisini örnek bir vaka üzerinden ele alan “Görmeyi Öğrenmek” çalışma kitabı, adında olduğu gibi Yalın ile ilgilenenleri bakmaktan görmeye davet ediyor. Mevcut Durum haritası çiziminden, gelecek durum tasarımına; aksiyon planı oluşturmaktan çekme sisteminin temellerine kadar birçok detayı bu çalışma kitabında bulabilirsiniz. Değer Akış Haritalama ile ilgili detay bilgileri yalindanisman üzerinden takip etmek isterseniz, VSM (Değer Akış Haritalama) Uygulama Rehberi yazı dizisini okuyabilirsiniz.
2.2. Sürekli Akış Yaratmak
Mike Rother & Rick Harris, çeviren Ülkü Kulaç
Görmeyi Öğrenmek çalışma kitabından sonra aksiyon planlarınız arasında, Yalın’ın 3. Prensibi olan üretim hatlarında akış yaratmak, hat dengelemek, hücresel imalat yapıları oluşturmak gibi konular varsa Sürekli Akış Yaratmak kitabı oldukça işinize yarayacak bir rehber olacaktır. Standart iş kavramı ve üretim sahası yerleşimi ile ilgili birçok konuda bilgi alacağınız, zaman etüdü, takt zamanı hesaplama, iş adımlarının parçalarına ayrılması ve istasyonların dengelenmesi hakkında uygulama örneklerini bulacağınız bu çalışma kitabı oldukça işinize yarayacaktır. Sürekli Akış Yaratmak’ın bir parçası olan Hat Dengeleme (Yamazumi) eğitimi ile ilgili detay bilgiye burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
2.3. Seviyelendirilmiş Çekme Yaratma
Art Smalley, çeviren Ayşe Soydan
Yalın’ın 4. Prensibi olan çekme sistemlerine dayalı kontrol sistemlerinin nasıl kurgulanması gerektiği, talep dalgalanmalarının önüne seviyelendirilmiş üretim ile nasıl geçileceği, kanban türleri ve kanban hesapları konularında temel bilgileri edineceğiniz etkileyici bir çalışma kitabı Seviyelendirilmiş Çekme Yaratmak. Yine basit bir vak’a üzerinden ilerleyen bu kitap Yalın’ın matematiğini biraz olsun kavratması, üretim planlama mantığının paradigmalarını temelden sarsması açısından benim favori uygulama kitaplarım arasında yerini alıyor. Üretim Planlama ve Kontrol uzmanlarının ufkunu açacağını düşündüğüm bir uygulama kitabı.
2.4. Malzeme Akışını Sağlamak
Rick Harris & Chris Harris & Earl Wilson, çeviren Ayşe Soydan & Nezih Soydan
Üretimde akışın sağlanmaması ve stokların azalması için üretimde kullanılacak hammadde ve yarı mamulleri doğru bir şekilde besleyecek sistemlerin kurulması gerekmektedir. İç sevkiyat sistemlerinin tasarımı, malzeme akışı sağlayacak rotaların belirlenmesi, bilgi yönetim sistemlerinin oluşturulması, çekme ve kontrol sistemleri ile malzeme akışının entegrasyonu konu başlıklarında size yardımcı olacak! Seviyelendirilmiş Çekme Yaratmak ve Sürekli Akış Yaratmak kitaplarını tamamlayıcı nitelikte olan bu çalışma kitabı yine Yalın’ın 3. Prensibini gerçekleştirme yolculuğunda size yardımcı olacak.
2.5. Akışa Doğru Yolculuk
Ian Glenday, çeviren Ayşe Soydan & Nezih Soydan & Ceylan Ergün
Akış yaratmak konusunda yazılmış 3. Çalışma kitabı olma niteliğindeki bu eser, kesikli (discrete) üretim dışındaki sürekli (continuous) proses endüstrilerinde Yalın’ın Akış Prensibinin nasıl kurgulanacağı ve uygulanacağını, seviyelendirilmiş üretimin detaylarını, üretim kontrol mekanizmaları ve planlama stratejisini kurgulamak için dikkat edilmesi gereken noktaları yalın ve anlaşılır bir dille anlatıyor. Üretim planlama uzmanları, satış, ürün geliştirme ve üretim yöneticilerinin ortak paydada buluşmasını sağlayacak etkili bir çalışma kitabı olduğunu söylemeliyim. Seviyelendirilmiş Çekme Sistemi kitabı ne kadar üretim kontrolüne dikkat çekiyor ise bu kitap da bir o kadar üretim planlama stratejisine odaklanıyor.
2.6. Bütünü Görmek
Dan Jones & Jim Womack
Çalışma kitaplarının ilki üretimde Değer Akış Haritalama’yı ele alırken önereceğim son kitap bu sefer Değer Akış Haritalama’nın genişletilmiş halini (Extended Value Stream Mapping) ele alıyor. Bütünü Görmek, farklı işletmeler boyutunda fabrikalar arası genişletilmiş bir Değer Akışı ile Tedarik Zincirinin bütünündeki israfları “görmeyi öğretiyor”. Tesisler arası tedarik zincirinin malzeme ve bilgi akışının tamamını ele alıp mevcut durum haritalama yaparak problemleri tespit eden ve gelecek durum tasarımı ile hem departmanlar hem de fabrikalar arası alınması gereken aksiyonların boyutunu ortaya koyan Bütünü Görmek, daha geniş perspektiften Yalın’ı ele almak isteyenler için önemli bir kitap olma özelliğini taşıyor. Ama işletme içinde yalınlaşma sağlamadan bu kitabın çok da etkili olmayacağını hatırlatmakta fayda var. Bu yüzden listenin sonuna koyuyorum.
3. Yalın’ın Felsefesi ve Yalın Liderlik:
Yalın’ın temellerini Yalın’a Giriş ve Yardımcı Yayınlar ile atıp Yalın Çalışma Kitapları ile biraz araçlara biraz da uygulama örneklerine aşina olduktan sonra; kendi işletmenizde Yalın uygulamalara başladıkça prensipleri ve teknikleri bilmenin Yalın’ı gerçek anlamda hayata geçirmek için pek de yeterli olamayacağının farkına varacaksınız. İşte tam da bunun için daha önce hep bahsettiğim işin ruhunu üfleme konusuna değinmek ve biraz da burada ilerlemek gerekiyor. Aşağıda önereceğim yayınlar Yalın Uygulama ve Yalın Dönüşüm başarı hikayelerini anlatırken organizasyonel ve kültürel dönüşüm esnasında yaşanan zorlukları ve bu zorluklarla baş etmek için nelere ihtiyaç olduğunu gözler önüne seriyor. Aynı zamanda gerçek bir Yalın Lider olmak için de etkili bir yol haritası da sunuyor.
3.1. Japon Yönetim Teknikleri:
Alan Harison & Kazuo Murata, çeviren Özden Arıkan
Kitapçıda tesadüfen karşılaştığım ve “Japon Yönetim Teknikleri” gibi “Yalın” olmayan; ancak iddialı bir isimle piyasaya çıkmış bu incecik kitabı ilk tavsiyem olarak listenin başına alıyorum. Aynı Toyota Ruhu’nda olduğu gibi içinde Yalın kelimesi bulundurmayan ancak Yalın Felsefe ve Yalın Liderlik’i bu kadar sade bir dille anlatan başka bir kitap daha bulamazsınız. Yıllar önce Yuasa akü fabrikasında Japon Yönetim teknikleri uygulayarak aslında nasıl Yalın Liderlik ve Yönetim Modeli oluşturulduğunu büyük bir zevkle okuyacaksınız. Görsel Yönetim panolarından, Kaizen’e, Personel takdir tanıma ve prim sistemlerinin kurulumundan, Problem Çözme tekniklerine; standardizasyon ve eğitimin öneminden şirket içi disiplin ve adalete kadar birçok temel yönetsel konu başlığını içinde barındıran bir solukta okunacak iyi ve kısa bir başlangıç kitabı.
3.2. Toyota Tarzı:
Jeffrey K. Liker, çeviren Ümit Şensoy
Jeff K. Liker’ın Toyota ile ilgili adeta bir kült halini almış bu kitabı Yalın’ın hem yönetsel felsefesini derinden kavrayacağınız hem de Toyota Üretim Sistemi’nin temel taşlarını pekiştireceğiniz gerçek bir yönetim kitabı. Toyota’da kullanılan 14 Temel Yönetim prensibini TPS araçlarının kullanım örnekleri ile pekişmiş halde okuyacağınız bu kitapta Jeff K. Liker Toyota fabrikalarında, Toyota Yöneticileri ile yaptığı uzun görüşmelerden ve Toyota fabrikalarında elde ettiği deneyimlerden damıttığı bilgileri sizlerle paylaşıyor olacak. Bir akademisyen olan Profesör Liker’ın boğucu makale diline asla yer vermediği aksine akıcı ve net bir dille aktardığı bilgiler aklınıza kalıcı şekilde yerleşecek. Yalın Liderlik yolculuğuna adım atmak istiyorsanız muhakkak okumanız gereken bir başucu kitabı.
3.3. Yalın Dönüşüm:
Art Byrne, çeviren Melis İnan
Polonya’da Yalın Zirve’de kendisi ile tanışma fırsatı bulduğum Art Byrne’ın dilinden harika bir Yalın Liderlik ve Yalın Dönüşüm hikayesi… Art Byrne’ın olmazsa olmaz dediği 4 prensip (Takt, Çekme, Akış, Standart İş) ve bu temel prensipleri kullanarak Wiremold’un efsanevi dönüşümüne nasıl liderlik ettiğini büyük bir zevkle okuyacaksınız. Bir yöneticinin Yalın Dönüşüm’deki rolünü, Yalın’ın finansal kazanımlarının ve önceliklerinin neler olduğunu, bir Yalın Liderin Yalın Dönüşüm yolculuğunda yaşayabileceği muhtemel yol kazaları ve bu kazalarla baş etmenin yollarını ilk ağızdan dinleyeceğiniz bir gerçek bir deneyim metni. Yalın Enstitü’nün “Mal Sahibinin El Kitabı” sloganı ile Türkçeleştirdiği bu kitabın işinize oldukça yarayacağı ise garanti.
3.4. Liderin Planlama ve Uygulama Kılavuzu:
Pascal Dennis, çeviren Ayşe Soydan
İlk 3 kitabı bitirdikten sonra uygulama kitaplarındaki kadar keyifli vak’alar üzerinden liderlik yaklaşımını ele alan bir kitap ile devam etmenizi öneriyorum. Liderin Planlama ve Uygulama kılavuzu bir şirkette liderliğin nasıl yapılacağı, şirket yönetiminde hedeflerin nasıl konulacağı, hedef kırılımları ve metriklerden faydalanarak bir şirkete nasıl yön verileceğini örnek diyaloglar ve etkili örnek üzerinden ele alan başarılı bir kitap. İçindeki A3 rapor örnekleri ve çarpıcı görseller ile hem problem çözme (PUKÖ) yaklaşımı ve A3 oluşturmanın inceliklerini öğrenecek hem de doğru ve etkili metrikler sayesinde bir işletmenin doğru liderlik vasılfları ile nasıl yönetilmesi gerektiğinin detaylarını kavramış olacaksınız.
3.5. Toyota Tarzı Yalın Liderlik:
Jeffrey K. Liker & Gary L. Convis, çeviren Ayşe Soydan
Toyota’nın Amerikalılara nasıl doğru ve kaliteli araba yapmayı öğrettiklerini öğrenmek ister misiniz? Toyota’nın efsane yöneticilerinden Gary Convis size hem bu süreçte Japonlardan öğrendiği liderlik derslerini anlatacak hem de Toyota Tarzı’ndaki temel ilkeleri yaşanmış örnekler ile pekiştirecek. Jeff Liker’in yalın ve net dilinden birçok satırını notlar alarak ve altını çizerek okuduğum muhteşem bir eser olduğunu söylemek lazım. Aynı zamanda 2010 yılındaki Toyota geri çağırma skandalı, 2011 büyük Japonya depreminden Toyota’nın çıkardığı dersleri de derinden kavrayacaksınız. Toyota geleneği dışından gelip Toyota’da üst düzey bir yönetici olmuş Convis’ten alınacak çok ders var. Gerçek bir Yalın Lider olmak için hangi aşamalardan geçmeniz gerektiğini anlamanın en çarpıcı yollarından biri, bu kitabı dikkatle okumak bana kalırsa…
3.6. Toyota Kültürü:
Jeffrey K. Liker & Michael Hoseus, çeviren Kıvanç Tanrıyar
Mike Hoseus’un eğitimlerine katılmış biri olarak çok şey öğrendim. Ancak Hoseus’un yazdığı bu kitap gerçekten Toyota’nın kalbini ve oradaki kültürü belki eğitimlerde dinlediğimden daha yoğun bir şekilde ele alıyor. Toyota Kültürü’nü yapılandırılmış bir bina metaforu ile ele alan Hoseus insan kaynakları yöneticisi olarak Toyota’da geçirdiği yıllardan damıttığı tecrübesini bu kitaba sığdırmayı başarmış. Tabii ki kitabın başarısında Jeffrey K. Liker’in etkisi yine yadsınamayacak derecede büyük. Hat Yönetimi ve Lider geliştirme organizasyon yapısından Politikaların Yayılımı ve Hedelerin Yayılımı’na; görsel panolarda takip edilmesi gereken metriklerin ve yapılacak sabah toplantılarının inceliklerinden İnsan Kaynakları yönetimine ve şirket kültürü oluşturmaya kadar birçok konuyu detayıyla ele alan Toyota Kültürü, aynı kapağında yazdığı gibi “Toyota’nın Ruhu ve Kalbi”ne inebilen nadir kitaplardan.
4. Yalın’ın Tarihi ve Öncesi:
Önereceğim kitaplar Yalın Düşünce kavramının oluşmasına ve Yalın Üretim’in doğuşuna sebep olan faktörleri anlamanızı sağlayacak kitaplar. Bu kitapların bazılarında 19. Yüzyılın Fordist akımının izlerini bulacak, bazılarında Kalite Yönetim Sistemi kavramlarının doğuş hikayesine tanık olacak; kimindeyse günümüz yönetim biliminin temel taşlarını oluşturan öğelerle tanışacaksınız.
4.1. Dünyayı Değiştiren Makina:
Aslında benim için her şeyin başladığı kitap bu kitap diyebilirim. Yalın Düşünce kitabının piyasada olmadığı zamanlarda İTÜ kütüphanesinden zar zor bulup fotokopiyle çoğalttıktan sonra önsözünde bahsi geçen bu kitabı okumanın daha doğru olacağını düşünmüştüm. Şimdi baktığımda gerçekten çok büyük sabırla okuduğumu fark ediyorum. Oldukça sert ve ağır akademik diliyle yürek isteyen bir eser olsa da otomotivin tarihine biraz merakınız varsa bazı yerlerini hayretler içinde okuyacağınız gerçek bir genel kültür hazinesi. 1800’lerin sonundan kitabın yazıldığı 90’lı yılların başına kadar dünya otomotiv tarihine bu kitapla tanıklık edebilir ve Yalın kavramının nasıl doğduğunu ve ne farklar yarattığını sayısal örneklerle anlayabilirsiniz.
4.2. Bilimsel Yönetimin İlkeleri:
Fordism’den bahsediyorsak bunu Taylorism olmadan yapamayacağımızı bilmemiz gerekir. Ford’un Endüstri 2.0 devrimi ile seri imalat kavramlarını nasıl ortaya koyduğunu öğrenmek istiyorsanız Frederick Taylor’un bu incecik kitabını mutlaka okumalısınız. 1911 yılında kaleme alınan bu kitapta Endüstri Mühendisliği’nin temellerini atan bu adamın verimlilik fikirlerini bulacaksınız. Yaptığı çalışmalar ve uygulamalar ile verimlilik, zaman etüdü, optimizasyonun ne demek olduğunu anlayacaksınız. İnşaattan, madenciliğe ve otomotive kadar birçok sektörde bilimsel yönetim ilkeleri ile verimliliği nasıl arttıracağınızı 100 yıl öncesinden günümüze ışık tutan bu kitapta bulacaksınız. Her şey toz pembe değil bu kitapta onu da belirteyim. Taylor’un o dönemki yönetim anlayışında devrim olan fikirlerinin yanında, operatörleri nasıl da sadece “kas gücü” olarak gördüğünü ve onların hiçbir zeka parıltısı olmadığı için ancak bu bilimsel yöntemler ile hizaya getirilebileceğini iddia eden fikirlerini de bu kitapta bulacaksınız. Toyota’nın neyi, nerede, ne zaman farklı yaptığını anlamanın güzel bir yolu…
4.3. Kaizen:
Dünyayı Değiştiren Makina’yı (DDM) Yalın’ın miladı kabul edersek yine milattan önce kaleme alınan kitaplardan biri olan Kaizen, verdiği örnekler, anlattığı kavramlar ile aynı Krizden Çıkış’ta Deming’in belirttiği noktalara değiniyor. Masaki Imai, Doğu ile Batı arasındaki yönetim anlayış farklılıklarını, Japonların neleri farklı yaparak Kalite, Üretkenlik ve dolayısıyla rekabetçi bir başarıyı yakaladıklarını bu kitapta kaleme almış. Kaizen kavramının bugün bildiğimiz temellerini atan kitap, Kaizen’in toplam kaliteye olan katkılarını, çalışan motivasyonunu iyileştirme ve şirket kültürünü dönüştürmedeki etkilerini uygulama örnekleri ile ele alıyor. Yalın Yönetim seviyesinde ele alınması gereken bir kitap olmasına rağmen Doğu-Batı kalite ve yönetim anlayış farklılıklarını ortaya koyan, milattan önce yayınlanan bir eser olması sebebiyle bu kategoride değerlendirilmeyi hak ediyor.
4.4. Krizden Çıkış:
Kalite gurusu Edward Deming’in kaleminden Toplam Kalite kavramının temellerini öğrenmek isterseniz bu kitap sizin için biçilmiş bir kaftan. “Japonlara Kaliteyi öğreten adam” olarak bildiğimiz Edward Deming’in manifestosu niteliğindeki bu kitapta kalite, üretkenlik, maliyet düşürme ve rekabetçiliğin anahtarlarını okuyacaksınız. Daha ortada Yalın kavramı yokken ve hatta Dünyayı Değiştiren Makine ve UMAP araştırması bile yokken 1982’de yazılan efsane kalite kitaplarından biri Krizden Çıkış. Toyota’nın üretim sisteminden örnekler ile Japonların Kalite kavramını nasıl sahiplendiğini ve Batının kalite anlayışının ötesine nasıl geçtiğini anlayacağınız kült bir eser. Deming’in 1900 doğumlu olduğunu düşünürsek 82 yaşında kaleme aldığı bu kitap onun ve onun gibi tüm üretkenlik insanlarının hayatının her anında nasıl gerçekten “üretken” olmayı başardığını gözler önüne seriyor.
4.5. Yönetim:
Yönetim bilimi dendiğinde ilk akla gelen kişilerden biri olan Peter Drucker’ın bütün kitapları efsanedir; ancak bu kitap konuları bütünsel ele alışı bakımından “kesinlikle okunması gereken” olarak listeye giriyor. Belki Yalın Düşünce ve Yalın Yönetim Kavramlarından direkt olarak bahsetmiyor; ancak Yalın’ın ortaya koyduğu temel değerler ile en ufak bir çelişki de barındırmıyor. Eğer Yalın Yönetimden bahsetmek istiyorsanız, modern Yönetim biliminin ve disiplininin babası olan bu adamın ortaya attığı kavramların temellerini anlamakta fayda var. Temel Aksoy’un deyişiyle “Peter Drucker, yönetim disiplinini kuran ve bu disiplinin üzerine kendi adını kazıyan bir dahidir. Bugün hepimizin kullandığı vizyon, misyon, kurumsal sosyal sorumluluk gibi bir çok modern yönetim kavramını ilk kez Drucker ifade etmiştir.” İşte tam da bu yüzden Yalın Yönetim’in öncesini anlamak istiyorsanız Yönetim, okumanız gereken kültlerden biri…
Can Yükselen
KİTAP ÖNERİLERİ SERİSİ:
- Yalın’a Giriş ve Yardımcı Yayınlar
- Yalın Uygulama Kitapları
- Yalın’ın Felsefesi ve Yalın Liderlik
- Yalın’ın Tarihi ve Öncesi