Sinyal Kartı anlamına gelen Kanban, bir iş emri veya üretim planlama aracı değil; hammadde yarı mamul veya bitmiş ürün stoklarını kontrol eden bir üretim kontrol aracıdır. Temel seviyede 2 ana türü ve her bir ana türe bağlı iki alt tipi vardır. Bunlar;
1.Taşıma (Çekme) Kanbanı:
Tedarikçi Kanbanı ve Çekme Kanbanı olarak ikiye ayrılır.
a.Tedarikçi Kanbanı:
Üreticinin ihtiyaç duyduğu malzemeleri, tedarikçiden temin etmesi için kullanılan çekme kanbanlarıdır. Bu kanbanlar fiziksel olarak ya da elektronik ortamda malzeme çekişini tetikler ve tedarikçinin deposundaki bekleyen bitmiş ürünü tedarikçiden “çekmek” için kullanılırlar.
b. Çekme Kanbanı:
Fabrika içi kanban olarak da tanımlayabileceğimiz bu kanban türü, işletme içerisindeki süpermarket stoklarının kontrolünü sağlayan bir diğer kanban türüdür. Bir sonraki prosesin ihtiyacı olan malzemeyi temin etmek için kanban toplama kutularında toplanan kartlar veya kutuların-kasaların kendisi vasıtasıyla çekme sinyalini vermek için kullanılan bu kanban türü; üzerinde içerdiği bilgiye göre bir kasa-palet büyüklüğünü temsil ettiği gibi; aynı zamanda tek bir parçayı da çekmek için kullanılabilir.
2. Üretim Kanbanı:
Üretim Sipariş Kanbanı ve Sinyal Kanbanı olarak ikiye ayrılır.
a. Üretim Sipariş Kanbanı:
Tedarikçi veya Süpermarket çekme kanbanı vasıtasıyla tüketilen hammadde-yarımamül veya bitmiş ürünün yerine koyulması için üretimi tetikleyen kanban türüdür. Setup sürelerinin söz konusu olmadığı ve sipariş değişkenliklerine hızlı şekilde cevap verebilen esnek üretim proseslerinde üretim sipariş kanbanı görev yapar. Bu kanban türü istenilen türde ve miktarda üretim ile ilgili sipariş emrini verir.
b. Sinyal (Parti Üretim) Kanbanı:
Tedarikçi veya Süpermarket çekme kanbanı vasıtasıyla tüketilen hammadde-yarımamül veya bitmiş ürünün yerine koyulması için üretimi tetikleyen; ancak tedarikçi prosesin setup (kalıp değişim, model dönüş) süre kayıplarının söz konusu olduğu durumlarda görev alan bir kanban türüdür. Sinyal kanbanı veya parti üretim kanbanı olarak adlandırılmasının sebebi stok seviyesinin belirli bir seviyeye (sinyal noktasına) geldiği anda “parti üretim”i yapmak üzere üretimi tetiklemesinden ileri gelmektedir. Bu tür kanbanların sinyal seviyesi (min) ve üretim parti büyüklükleri sonrası stokları (max) belirlenirken, ayar süresi boyunca kaybedilen zaman, ürünü yerine koymak için geçen zaman ve süpermarketteki diğer ürünlerin tüketim hızları dikkate alınır.