22-23 Mart tarihlerinde Yalın Enstitü’nün desteği ile geliştirdiğim İş Dengeleme (Yamazumi) Simülasyonu, Yalın Enstitü’nün çiçeği burnunda eğitimi. Geçtiğimiz hafta gözbebeğim olan bu eğitimi danışmanlarımızdan Murat Bedük ile birlikte Türkiye’nin en büyük ofis gereçleri üreticisi BuroTime’da başarıyla uygulama imkanı buldum.
Üretimde yaşanan birçok probleme ışık tutan, sürekli gelişim (Kaizen) olgusunu uygulamalı olarak katılımcılara yaşatan İş Dengeleme Simülasyonu, Lego’lar yardımıyla simule edilmiş bir fabrikada klasik atölye kavramından iş dengesi kurulmuş montaj hatlarına dönüşen bir deneyimi katılımcılarına yaşatıyor.
Konfiçyus’un bu konuda söylediği unutulmaz sözü ışığında İş Dengeleme Simülasyonu; sadece slaytlardan ibaret eğitimlerle sıkıcı bunaltıcı ortamlarda sıkılan katılımcılar yerine, uygulayan, uygularken öğrenen ve öğrendiklerini kalıcı bilgi olarak aklında tutan bir kitle hedefliyor.
Legolar’dan oluşturulmuş bu montaj fabrikasında karşılaşılan problemlerin sistematik bir şekilde çözümü ile takım çalışmasının önemi vurgulanırken, şirket vizyonu ve üretimde karşılaşılan problemler gözler önüne seriliyor.
İş Dengeleme Simülasyonu; Hat Dengeleme, İş Dengeleme, Takt Time , Üretim Optimizasyonu, Verimlilik, Darboğaz Analizi, Malzeme akışı, ve Takım Olma konularında üretim süresince karşılaşılan problemlerle yüzleşmeyi sağlıyor. Ekip anlayışı ve ortak hedef doğrultusunda çalışarak takım olmanın neler getirdiğini gösteriyor.İş Dengeleme (Yamazumi) Simülasyonu ayrıca mavi yaka personelin yaşadığı sorunları, Beyaz Yakalı yöneticilerin algılamasını kuvvetlendirirken; mavi yakalı personelin de teknik yeterliliğinin artırılmasına katkıda bulunuyor.
BüroTime ile yapılan çalışmada hat yöneticisi ve mühendislerin, karşılaşılan problemleri açıklıkla söylemesini sağlayan bir ortam oluşurken bu problemleri ortadan kaldırmak ve mükemmele ulaşmak için neler yapılacağı hakkında bir beyin fırtınası imkanı doğdu.
Hat Liderleri ve Üretim Mühendislerinden eğitim sonrası aldığım yorumlar ise şöyle:
“İş Dengeleme Simülasyonu, fabrikamızda karşılaştığımız ve çözmek istediğimiz problemlerin birçoğuna çözüm aramanın yollarını gösterdi.”
“Edindiğim bilgilerin, şirketimin ve benim gelişimime ne kadar katkısı olduğunun bizzat farkına vardığım bir eğitimdi.”
“İlk seferde doğru yapmanın, çoklu becerinin, yerinde kalitenin, ne kadar önemli olduğunu anlamamı sağladı”
“Görsel talimatlar ve iş başı eğitimin üretimdeki etkinliği nasıl artırdığını gördüm.”
“Takım çalışması ve eğitimde elde ettiğimiz başarılar; artan motivasyonla neler yapabileceğimizi bize gösterdi”
Eğitim sonrasında karşılaştığım keyifli tablo ve aldığım geri bildirimler sonrasında üst yönetimin ortaya koyduğu hedef ise gerçekten görülmeye değerdi.
“Kaliteli, Sürekli, Tempolu, Memnun Müşteriye Sahip, Verimli, Yüksek Hedefli,Yüksek Motivasyonlu, Düşük Maliyetli, Yenilikçi Bir Üretim Sistemine Sahip Olmak”
Eğitim esnasında ve sonrasında çekilen fotoğraflar ile insanların yüzündeki mutluluğun gözlerden okunduğu 1 günlük bu eğitimin yaygınlaştırılması ve kendi montaj hatlarında uygulanması için BuroTime şimdiden yeni eğitim tarihlerini belirledi.
[vimeo http://vimeo.com/38569542]
Sizler de bu eğitim hakkında daha ayrıntılı bilgi almak, bu eğitimi işletmenizde uygulamak ve öğrendiklerinizi işletmenizde yaygınlaştırmak istiyorsanız benimle ve Yalın Enstitü ile irtibata geçin. 7 Nisan’da Bursa’daki açık eğitimimize katılarak bu deneyimi sizler de yaşayın.
İş Dengeleme Simülasyonu eğitimi 7 Nisan’da Bursa’da… Yalın Enstitü Web Sayfasından eğitim ile ilgili detayları takip edebilirsiniz.
Mail, Telefon, Facebook ve Twitter’dan bana ve/ya Yalın Enstitu’ye ulaşabilirsiniz
YALIN ENSTİTÜ:
www.lean.org.tr, www.facebook.com/yalinenstitu, @yalinenstitu, 0212 271 8451
YALIN DANIŞMAN:
cyukselen@lean.org.tr, Telefonum: 0530 3285058, Facebook‘um, Twitter‘ım